5 книг від Книгарня "ТУТ", які варто прочитати
08.09.2018

 

  Уперше в межах 25 BookForum було запущено флешмоб #5Books, метою якого є популяризація читання серед українців. Відомі політики, музиканти, автори, перекладачі та звичайні люди радять перелік 5 книжок, які, на їхню думку, варто прочитати цього року кожному. Долучитися до нього можете і ви)

 

"Поміж сірих сутніків" Рути Шепетіс 

 

  Цю книгу вже варто прочитати, бо вона завоювала неймовірну кількість премій і, не зважаючи на те, що написана вона нещодавно, уже школи 21 штатів США внесли її до шкільної програми. Ця книга буде близька і багатьом українцям, які постраждали від дій радянської влади.

   "Поміж сірих сутінків" Рути Шепетіс - це реальна історія масової депортації балтійських народів, яка торкнулася і сім'ї письменниці. Головна героїня - талановита художниця, яка захоплюється творчістю Мунка, тому що його картини живі, хоч у них є багато розпачу і болю. Ліна багато малює, усю дорогу до Сибіру, і уже в таборах, так вона хоче переказати цю страшну історію, щоб таке більше ніколи не повторилось. У книзі багато людяності, доброти, співчуття. Це життєствердна історія про те, що навіть у найважчі часи не слід здаватися та варто зберігати віру у прекрасне.

 

Джаред Даймонд "Зброя, мікроби і сталь"

 

 

 

  Книга доволі недавно вийшла у видавництві КМ-Букс, можливо, вже багато-хто прочитав її в оригіналі, але це дійсно така книга, яка розставляє усі крапки над "і". Якщо ви вивчали історію в школі чи університеті, то звикли, що її рідко подають  у взаємозв'язку з історією інших країн. І у голові ніяк не складається пазл. Еволюційний біолог Джеред Даймонд іде іншим шляхом : йдучи від часів, якими датуються перші знахідки життя людей, він поступово розкриває цілу картину розвитку людства, таку несподівану і водночас захоплюючу. Це не детектив, не триллер і не душевна історія, але вона однозначно захопить  ваші думки, змінить уявлення, після цієї книги розуміння історії стане більш цілісним і зрозумілим. Також варто зазначити, що це світовий науковий бестселер, який розійшовся багатомільйонними накладами, і це не дивно.

 

Гальфдан В. Фрайгоф "Любий Габріелю"

 

    Ця книга дуже особлива, передусім, тому що це листування батька з сином. Воно непросте, тому що батько - романіст, перекладач, редактор, а його сину у трирічному віці діагностували аутизм. І у цих листах він намагається зрозуміти свого сина, згадує різноманітні моменти у спілкуванні з ним. Ця книга глибоко зворушує, вона про те, як важливо прийняти іншого та про силу сім'ї, безумовної любові та підримки.  Ця книга буде актуальна усім батькам, які намагаються зрозуміти своїх дітей, не зважаючи ні нащо. Усім, хто хоче прочитати історію, яка розтоплює лід, дарує тепло та відкриває нові потаємні дверцята у наших серцях.

 

Кадзуо Ішіґуро "Не відпускай мене"

 

   

   Ця книга почасти сумна, почасти зворушлива. Вона неймовірно актуальна, адже заторкує тему сутності людини. Що визначає людину, і яке майбутнє чекає на нас у перпективі розвитку технологій? Головні герої насолоджуються навчанням, де вони мають можливість читати Джойса, малювати вугіллям, обговорювати різні мистецькі теми. Все закінчується у той момент, коли вони дізнаються усю правду і покидають стіни школи. Плекаючи надію на краще життя, якого ці талановиті і прекрасні особистості насправді гідні, вони розуміють, що життя уже не буде таким, як раніше. А єдина можливість бути разом і вибрати альтернативний шлях, видається ілюзорною. Тим не менше, ті почуття, які виникають між Кейт і Томмі, усе, що вони роблять, щоб змінити жахливу ситуацію, що склалася з ними, вселяють надію, що людяність - універсальна чеснота, яка має неймовірну силу. Ця книга буде цікава усім, хто цікавиться книгами нобелівськиї лауреатів, антиутопіями та книгами, які надихають подивитися інакше на наш світ. 

 

Чимаманда Нґозі Адічі «Люба Іджеавеле або феміністичний маніфест у п`ятнадцятьох пропозиціях»

 

  Зараз усе більше з'являється книг, присвячених фемінізму. Чи справді так варто боятися його? Прочитавши цю невелику книгу у формі листування, ви зрозумієте, що ні. Це просто насолода - читати Чімаманду Адічі, цьогорічну лауреатку британської премії PEN Pinter Prize! Вона помічає очевидні речі, на які ми часом не звертаємо або не хочемо звертати увагу. Читати «Люба Іджеавеле...» зовсім не нудно, її прості життєві поради, проілюстровані прикладами, будуть зрозумілими кожному, хто бажає виховати своїх дітей з широким поглядом на світ та всім, кому цікава така тематика.

 

 

Читайте також 100 найкращих книг. Частина перша

 

Приєднуйтесь :)

Інстаграм Фейсбук  / Телеграм  Твіттер 

YouTube


Каталог