5 сучасних книг прямо з Балкан
16.09.2020

Зоран Жмирич – Блокбастер (2009, Хорватія)

 

 

Роман «Блокбастер» хорватського письменника Зорана Жмирича присвячений подіям, що відбувалися у його країні у 1991–1995 роках, коли палало протистояння між прибічниками примарної «Великої Сербії» і тими, хто прагнув незалежності на своїх землях. Про людський вимір таких історичних зсувів, про прагнення до свободи, про її справжню ціну. А ще й про те, що війна героїчна та пафосна лише в кіно, в реальності ж вона брудна й злочинна. Читаючи цю книгу, автор якої був безпосереднім учасником цих подій, вам доведеться чимало пережити й передумати. Тому що це не військовий бойовик, а справжня людська трагедія, що калічить не тільки тіла, а й душі.


Не зважаючи на досить бойову назву і той факт, що сам автор на початку 90-х років минулого століття воював у хорватській армії проти Югославії, книгу можна вважати антивоєнною. Зрештою, як сказав сам автор в одному з інтерв'ю, будь-яка військова книга - одночасно антивоєнна, оскільки в кожній військовій книзі видно жорстокість і абсурдність війни.

 

Горан Петрович "Крамничка "З легкої руки" (2000, Сербія)

 

 

 

 

Багато читачів кажуть, що, читаючи, вони «поринають у книжку», однак тільки ті, хто сповна опанували мистецтво читання, можуть поринути у неї буквально: пройтися морським узбережжям і нанести на підошвах піску в дім, придбати продукти в магазині, який давно вже не існує в реальності, чи зустріти читача, який саме мандрує тими ж реченнями. Редактор Адам Лозанич, що належить до таких майстрів читання, одного дня отримує завдання – втрутитись у загадкову книжку, про яку немає інформації навіть у Національній бібліотеці. Розмірковуючи, навіщо комусь вносити зміни в текст, який навіть не містить сюжету, а є лише описом розкішної вілли і пишного саду, юнак знайомиться з іншими читачами, переживає дивовижні події і викорчовує рослини, що колись були свідками незвичайної історії кохання.


 

Озрен Кебо – Сараєво для початківців (1996, Боснія і Герцеговина)

 

 

Озрен Кебо – відомий балканський письменник, представник маленької держави Боснія та Герцеговина, який свідомо залишався в оточеному сербами Сараєво протягом усього конфлікту (1992-1996 роки). Саме там, під постійним снайперським прицілом міста, він написав цю книгу у 1995-му році. Це - роман, який за яскравою обкладинкою містить величезну порцію болю за рідне місто, котре за час облоги втратило тисячі мешканців, цінні історичні пам'ятки, велику книгозбірню. А в той час з телеекранів по цілому світу сильними, впливовими і владними політиками голосилися «щирі» обіцянки припинити кровопролиття «уже завтра»... Українською книга побачила світ завдяки перекладу Катерини Калитко у видавництві «Дискурсус» і художньому оформленню творчої майстерні «Аграфка».


«Сараєво для початківців» - дуже зворушлива та драматична історія. Вона розповідає про розпад Югославії та про облогу Сараєво. Книга про війну та страшні події на Балканському півострові. Матеріал звісно важкий, але поданий в досить легкій та зрозумілій формі. Прочитавши, мимоволі проводиш паралелі з сучасними українськими реаліями. Книга наповнює емпатією та закликає до розуміння та співчуття.

 

Міленко Єрґович «Іншалла, Мадонно, іншалла» (2004, Боснія і Гецоговина)

 

 

 

«Іншалла, Мадонно, іншалла» — захоплива книжка відомого боснійського і хорватського письменника та журналіста Міленка Єрґовича. Автор пропонує читачеві майстерні «прозові ремікси» шістнадцяти боснійських севдалінок — традиційних меланхолійних, драматичних пісень — і трьох далматинських пісень, севдалінкам співзвучних. У цій достеменно боснійській книжці зустрічаються Захід і Схід, християнство й іслам, Османи й Габсбурги, стара й нова Югославія, араби і євреї, мешканці гірських сіл і портових міст, чорношкірі й білошкірі, вбивці та їхні жертви, невинно й заслужено засуджені на смерть, психопати й герої, викинуті на узбіччя життя. Ця книжка, як і боснійська севдалінка, по-справжньому глибоко переживається. Відчувати її — це плакати, коли тобі добре, носити під лопаткою вічний маленький біль, тужити за недосяжним і знати, що життя завжди триватиме — жорстоке, несподіване й прекрасне. Також у цьому році вийшла друком ще одна книга автора - роман-мемуари, роман-есе, проникнутий конфліктами на тлі війни на Балканах, "Батько". Радимо звернути увагу і на цю захопливу та незвичайну історію.

 

 

 

Срджан Срдич – Саторі (2013, Сербія)

 

 

Срджан Срдич – один із найталановитіших представників молодшої генерації сучасної сербської літератури. Його твори перекладено англійською, албанською, угорською, румунською, польською та українською мовами.

Протагоністом роману є людина, яку всі звуть «Водій». Він є ведучим радіо, але незважаючи на своє прізвисько, жодного разу не сидів за кермом і не має досвіду водія. Головний герой вирушає в мандри «у пошуку втраченого себе», а вистояти йому допомагають музика, книжки та пам’ять.  Ця книга по-справжньому є пост-модерністською, з відчутним впливом на автора творчості Джека Керуака та Девіда Фостера Уоллеса. Особливо припасти до душі «Саторі» може шанувальникам стилю Сергія Жадана.

 

 

Читайте також:

 

Не тільки «1984»: 5 неочевидних книг-антиутопій

Сила волі більше не працює!

 

Читайте нас на FacebookInstagramTwitter, Telegram

Дивіться на YouTube.


Каталог