Історія успіху: інтерв'ю з найтаємничішим буктюбером України
30.11.2017

 

       "Твоя полиця" - це, насамперед, Аня Остапчук, голос якої ми можемо почути з відео про книги, рейтинги, новини та події зі світу літератури. Новий випуск з’являється щочетверга, чому можуть порадіти усі затяті книголюби. "Твоя полиця" створена «для тих, хто любить читати», а також для тих, хто не звик витрачати багато часу на перегляди відео (адже відеоогляди Ані Остапчук тривають близько 1 хвилини) і в захваті від  чудових фото з книгами.

 

 

 

 Буктюби – досить нове явище в українському книжковому просторі. Скільки часу Ви створюєте відеоогляди і що змінилося за цей час у сфері відеоблогів про книги?

  - Стабільно працювати над книжковими відео почала уже як рік тому. І вкотре переконуюсь, що книги - це дуже круто і цікаво. А взагалі, ідея створення проекту «Твоя Полиця» почалася із моєї бакалаврської роботи. За таке натхнення і поштовх до роботи - велике дякую Антоніні Палійчук:)

 



  Одразу впадає в око, що огляди книг від «Твоєї полиці» незвичайні. Ви - найбільш таємничий буктюбер: глядачі не можуть бачити вашого обличчя, лише слухати розповідь. Чому Ви обрали саме такий формат?

  - Гадаю для того, щоб більшу увагу акцентувати на книгах, щоб максимально наблизити глядача до роману чи детективу, про який  розповідаю. От дивитесь ви відео, слухаєте, роздумуєте і по завершенні огляду буде класно, якщо у вас сформується об’єктивна думка про книгу, читатиму я її, чи ні.

 



 Ваші огляди – це ще й цікаве оформлення, робота з дизайном, особливий творчий підхід. Цим займаєтеся персонально Ви? Чи, можливо, у Вас є ціла команда, яка працює над створенням відео?

 - Лише я. І ви не подумайте, що це складно. Ба більше, якщо вам це дуже подобається, ви робитимете це із задоволенням. Я люблю креативити. Вигадувати щось новеньке, одним словом ускладнювати собі життя:)

 



  У одному зі своїх відео Анна Лисенко розповідає, що завдяки роботі над відеоблогами вона почерпнула для себе дуже багато речей, не пов’язаних з книгами, як, наприклад, монтаж відео, написання сценаріїв. Що Ви знайшли для себе нового? Що було найцікавішим?

   - Хм...почерпнути завжди є що. Будь-яка робота дає можливість отримати нові навички та знання. І це класно, бо ви не стоїте на місті, ви рухаєтесь, ви живете. Так як за спеціальністю я журналіст, мені працювати над проектом "Полиці" було простіше. Звісно, я ще не була асом у роботі з монтажем, але недоспані ночі та відеоуроки дали своє. Гадаю, якщо ви переглянете моє перше відео і останнє, - ви зрозумієте, що я маю на увазі.

 


  Якщо поглянути збоку, то видається, що знімати відеоогляди – це дуже весело і просто. А насправді – це неймовірна робота. Що для Вас є найважчим, як вдається перебороти це і що найбільше надихає?

  - Просто, якщо про це говорити:) А якщо це робити, то це трішки складніше. Спочатку потрібно прочитати книгу, написати свою думку про неї, знайти правильне світло, зробити розкладку, зняти відео, записати начитку, потім - монтаж і публікація. Кожен крок важливий по-своєму, бо без нього не вийде цілісна картина. Найважчим... думаю, є те, що ти не можеш усім одразу показати весь відзнятий матеріал, бо є придуманий стиль і його потрібно дотримуватися.

 Надихають глядачі! Коли тобі пишуть, що ти робиш цікаву справу і це недаремно, кажуть продовжувати у тому ж дусі - це спонукає старатися і вдосконалюватися.

 



  Ви мабуть багато читаєте. Скажіть, яка книга за останній час Вас найбільше вразила? Чи співпадають ваші улюблені книги з книгами, про які розповідаєте?

 - Так, читаю немало;) Але це вже не таке читання, коли ти насолоджуєшся однією книгою місяць, ти вникаєш у всю суть, ти переживаєш її. У моєму випадку я стараюсь, звісно, проникнутися книгою, але коли ти читаєш близько 6-9 книг за місяць, ти ніби "перебрав трішки вина". Можеш сплутати свої емоції і перейняти погану манеру. І це все через перенасичення. Хоча, як завжди, є винятки. Наприклад, «Прислуга», читати яку мені хотілося все більше і більше. Авторка Кетрін Стокетт - великий молодець, що підняла таку важливу тему на розгляд (проблему рівних прав для всіх). Яскрава, сильна книга, що запам’ятовується надовго. Гадаю, саме таку треба мати в своїй домашній бібліотеці. Бо вона зуміє доторкнутися до глибини вашої душі.

 




  Буктюбери отримують книги від видавництв безкоштовно. Також Ви співпрацюєте з сайтом про книжки yourshelf.com.ua. Можливо, у Вас є улюблені видавництва, співпраця з якими найбільш приємна і цікава? Як взагалі оцінюєте українські видання? Що радує, а можливо є якісь речі, які варто допрацювати?

   - Наші видавництва вийшли на новий рівень і давно тішать читачів. Справді, просто погляньте на цю якість друку, казкові ілюстрації і українську мову. Моїми улюбленцями є BookChef. Напевно через те, що у них великоформатні та дуже якісні книги. Але ви не думайте, що не люблю інші. Віват, ВСЛ, КСД, #Книголав, Основи та інші - всі вони дуже класні!

  Що допрацювати? Кількість. Я все хочу більше та більше таких класних книг бачити на полицях книгарень.

 



  Які огляди найбільше запам’яталися, є для Вас особливими? Про які книги хотілось би розповісти в майбутньому?

  - Особливим відео є огляд книги Одрі Ніффенеггер «Дружин мандрівника у часі». Одразу відзначу, що книга дуже мені сподобалась. Друге - це те, що відео нехарактерне для каналу "Твоя Полиця", оскільки там є я:) Саме завдяки цьому відео глядачі можуть познайомитися зі мною.
   Про які книги розповісти? Хочу більше знімати про Стівена Кінга та Марка Леві. Саме вони є моїми улюбленим авторами.

 



  Незабаром Новий рік та Різдво. Чи буде на каналі «Твоєї полиці» якийсь тематичний огляд? Яких ще цікавинок варто чекати найближчим часом?

  - Оо, звісно, це дуже магічна пора. Тому і будуть розіграші, і цікаві новорічні книги. Одним словом, заходьте на youtube-канал "Твоя полиця"  і милуйтеся різдвяними новинками.

 



  І традиційно просимо побажати щось читачам Книгарні «ТУТ»:)

  - Беріть книгу і читайте. Це працює. От уявіть, берете ви книгу, читаєте її... потім і більший словниковий запас, і гарна мова. Що ж, може спробуєте?

 

Інтерв'ю підготували Крижанівський Роман та Розумик Леся


Каталог