Як книги допомагають нам комунікувати
29.05.2018

 

  Якісна література допомагає розбиратися в людях

  Три роки тому двоє психологів з Нової школи соціальних досліджень в Нью-Йорку розворушили світ. Вони опублікували в престижному журналі Science статтю про те, що читання всього декількох сторінок якісного літературного твору зміцнює здатність розпізнавати емоції інших людей, а ось гостросюжетна література ніяк в цьому сенсі не допомагає. Тепер вони опублікували ще одну роботу в журналі Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts, яка розглядає ту ж тему, але трохи з іншого боку.

 

   У новому дослідженні Девід Кідд і Емануель Кастано протестували більше 2000 чоловік за допомогою тієї ж методики «Прочитай людину по очах». Експеремент передбачає, що ви дивитеся тільки на зону очей актора і вибираєте одну з чотирьох складних емоцій - яка краще відображає його або її вираз обличчя. Але на цей раз учасники не тільки виконували цей тест. Їм ще показали 130 імен і попросили сказати, чи належать вони відомим письменникам. Половина імен в списку були дійсно іменами письменників - це були автори гостросюжетних книг (Дік Френсіс, Том Кленсі, Стівен Кінг та інші). Інша половина автори більш серйозної прози (Салман Рушді, Джордж Оруелл, Кадзуо Ісігуро). Якщо людина називала більше авторів з другої категорії, дослідники вважали це ознакою того, що вона читає більше саме такі книги.

  Результати були досить чіткими: чим більше учасники впізнавали авторів серйозної прози, тим кращий результат вони показували в тестах розпізнавання емоцій. Цей зв'язок зберігався навіть тоді, коли дослідники враховували вплив інших факторів, які можуть бути пов'язані і з рівнем емоційного інтелекту, і з читанням серйозних романів: освіта, стать, вік.

  В іншому дослідженні, де брали участь 300 осіб, вчені також вимірювали «рівень співпереживання» учасників, щоб перевірити, чи не створює він схильність до читання «якісної літератури», і вміння розпізнавати емоції. Знову ж таки, навіть з урахуванням цього фактора читачі довгих романів показали в тесті кращі результати. Кідд і Кастано вважають, що зв'язок між читанням більш серйозних книг і емоційними навичками виникає через «соціокогнітивні складності персонажів в серйозній прозі, яка спонукає читачів робити висновки та обмірковувати різні інтерпретації душевного стану героїв».

 

 

Букер назвав 5 кращих книг за 50 років

 

   Книги допомагають подолати труднощі у спілкуванні

  Американські соціологи стверджують, що дітям, які мають труднощі під час взаємодії з іншими людьми, може допомогти книготерапія.

  Книготерапія - це процес розв'язання проблемних ситуацій через обговорення подібні книжкових сюжетів, з типовими характерами та подіями. Щоб оцінити, як батьки користуються цим інструментом у вихованні дітей, автор Дженіфер Боуман з Університету Цинцинатті вивчала сімейні історії чотирьох соціальних працівників, які турбуються про те, як їхні діти поводяться в оточенні однолітків. При тому, що соціальні потреби дітей у віці від 4 до 12 років були різними, всі батьки однаково переживали за їх соціальну поведінку через труднощі у зв'язку з синдромом Дауна, синдромом дефіциту уваги та гіперактивностю, порушеннями мови або затримкою розвитку. "Майстер-класи з книготерапії могли б допомогти багатьом батькам полегшити соціальну взаємодію для дитини", - вважає дослідник.

   Саме такими є серія книг української письменниці та психолога Наталії Чуб "Книготерапія", у якій з допомогою певних історій та запитань, які варто задати вашому малюку, можна вирішити ту чи іншу проблему.

 

 

   Книги допомагають краще зрозуміти іншого

 

 Аспірантка Роуз Тернер (Rose Turner) з Кінгстонського університету в Лондоні підготувала дослідження, в якому аналізується вплив читання і перегляду телебачення на соціальну поведінку. Виявляється, любителі літератури є більш приємними в спілкуванні, ніж шанувальники пульта дистанційного керування.
 
  У дослідженні Роуз Тернер взяло участь 123 людини різного віку, які пройшли анонімне онлайн-опитування. Їм було запропоновано висловити свої уподобання в галузі літератури, телебачення та драматургії, а також пройти тестування своїх навичок міжособистісного спілкування. Також аналізувалася схильність респондентів рахуватися з почуттями і думками інших людей, а також їхнє бажання допомагати оточуючим. Результати показали, що любителі читання набагато більш тонко відчувають емоційний стан співрозмовника, проявляють більше співчуття. А ось ті, хто воліє дивитися телевізор, проявляють набагато менше розуміння та співчуття при спілкуванні.


 

Читайте також Чому наше майбутнє залежить від читання ?

 

Приєднуйтесь :)

Інстаграм Фейсбук  / Телеграм  Твіттер 

YouTube


Каталог