Острів Європа: 3 дні літературного різноголосся
18.06.2018

 

  Завершився один з найцікавіших і актуальніших літературних фестивалів "Острів Європа", який тривав 15-17 червня 2018 у місті Вінниця. Багатоголосся мов, контекстів, ідентичностей - ось таким настроєм буда проникнута ця подія. Усе місто перетворилося на острів з своєрідними атмосферними садами, дискусійними оазисами, океанами та підводними течіями, які його омивають. Саме місто, яке було частково однією з тем фестивалю, ствло невід'ємною частиною події: дощ, шум фонтану, вітер, неспішний ритм міста лише посилилювали враження острівного формату літературного фесту; де ми змогли зустріти непересічних європейських літераторів: Беллу Шаєр, Сергія Жадана, Дану Ґріґорчеа, Андрія Куркова, Альгерда Бахаревіча, Катерину Калитко, Дору Капралову та багатьох інших.

 

 

   Перший день фестивалю - знайомство з творчістю непересічної ізораїльської письменниці Белли Шаєр та білоруського журналіста Радіо "Свобода", публіциста, інтелектуала та письменника Сяргея Шупи. Та з темами інтеграції людини у інакше середовище, її ідентифікації, що є акутальним для багатьох людей не лише в Україні, а і за її межами. А також про те, що важливо знати про історію наших сусідів для успішного майбутнього обох країн.

    Поетичні читання на сходах з Мар'яною Савкою та Оксаною Луцишиною тепер назавжди змінять наше уявлення про цей куточок Вінниці. 

 

Сяргей Шупа, Белла Шаєр та Анна Вовченко

 

   Другий день порадував відвідувачів читанням-дискусією про діалог з містом за участю Катерини Калитко, Вікторії Амеліної та Максима Дупешка. Про те, що місто - це своєрідний текст. Це можна було відчути, слухаючи уривки з творів про Вінницю, Львів, Чернівці та їхні запахи.

 

Катерина Калитко, Максим Дупешка, Вікторія Амеліна та  та Анна Вовченко

 

     Виступ Сергія Жадана та Олега Каданова - це сама та подія, на яку очікували найбільше, яка була по-справжньому сильна і гучна. Вона передувала акції у підтримку українських політв'язнів і конкретно режисера Олега Сенцова.

 

 

 Як книги допомагають нам комунікувати

 

     Авторська зустріч з Даною Ґріґорчеа, швейцарською письменницею румунського походження, новий роман якої став бестселером, мала на меті зрозуміти, який вплив чинить автор, що тільки починає своє життя у новій країні. Чи навпаки, він намагається перейняти чужу ідентичність і як у такому світ знайти ту саму гармонію.

 

 

 

  Про книгу "Вирощування південних рослин за методом Мічуріна" Вероніки Мурек, однієї з найяскравіших польських письменниць молодого покоління можна говорити багато і цікаво, що і продемонстрував Остап Сливинський і це буде завжди щось неперадбачуване, як і химерна прози авторки, що радше нагадує сон. Це саме та книга, яка змушує нас перевірити себе на реальне сприйняття дійсності та заповнити усі порожнини, які Вероніка залишила для уважного читача навмисне.

 

 

 

   Найфеєрічнишим заходом другого дня став виступ Лінії Маннергейма (Сергій Жадан, Олег Каданов та Євгеній Турчинов). Сад музею ім. М. Коцюбинського зібрав неймовірну кількість поціновувачів якісної поезії та музики, які гіпнотичними звуками електричних гітар і промовистим сенсом слів, занурили присутніх у неймовірну атмосферу.

 

 

    Третій день "Острова Європа" порадував нас дискусією за участю Андрія Куркова та Олени Стяжкіної про "сірі зони", які виникають при будь-яких військових конфліктах. Як виглядає українська "сіра зона", чи конче ця лінія розриву проходить саме у прифронтовій зоні і як у цих місцях виживають і живуть конкретні люди - про це все можна буде прочитати у нових книгах "Розка" О. Стяжкіної та "Сірі бджоли" А. Куркова.

 

 

 

        Розмова Дани Ґріорчеа  та Дори Капралової - це можливість переміститися на 45 хвилин у Західну Європу і зрозуміти, чим живе автор у центрах літературної творчості - Цюриху та Берліну. Ця свобода думання і творення є центральною у процесах, що відбуваються у літературних процесах Європи, а також багатоголосся і мультикультуралізм, які були невід'ємною частиною і цього фестивалю.

 

 

    Дощ не зміг нам завадити послухати вірші вінницького поета Сергія Татчина та Анни Хромової, яка привезла  з Ізраїлю не лише чудові поезії, а і запахи, відчуття цієї країни.

   Насолодитися читаннями острівних оповідань німецької письменниці Дори Капралової усі охочі могли, не зважаючи на зливу, яка вирувала навкруги.

 

 

  Презентація книги одного з найцікавіших та актуальніших письменників сучасної Європи, білоруського автора Альгерда Бахаревіча "Собаки Європи"  була подарунком для книгоманів. Ця книга, яка зібрала усі можливі білоруські нагороди, не лише про "безпритульність" людини у центрі Європи, де один із героїв твору аби ще поглибити ось цю межу, що розділяє острови кожного з нас, вигадує мову бальбут і навіть починає перкладати нею Джойса. 

 

 

            Дякуємо організаторам за цю чудову можливість відчути себе мешканцем Острова Європа, де головною мовою якого, як і самої Європи, є мова перекладу, і поки ми перекладаємо книги один одного, ми можемо порозумітися. Де кожне місто - не завжди до кінця прочитане, бо місто - це в перешу чергу текст, і де завжди панує любов і порозуміння. До нових зустрічей на Острові Європа : )

 

Текст і фото: Олеся Лісова

 

Читайте також Книжковий Арсенал-2018

 

 

Приєднуйтесь :)

Інстаграм Фейсбук  / Телеграм  Твіттер 

YouTube


Каталог